Кремъл: Русия не поставя ултиматуми в преговорите със Запада, но иска отговори

НАТО е "инструмент за конфронтация", заяви Дмитрий Песков

12.01.2022 | 16:18 Редактор: Жаклина Иванова
Кремъл: Русия не поставя ултиматуми в преговорите със Запада, но иска отговори

Русия не поставя ултиматуми в преговорите си със Запада, но се нуждае от конкретни отговори относно опасенията си за сигурността, заяви Кремъл в момент, в който в Брюксел се провеждат разговори с НАТО.

Русия изложи исканията си за гаранции за сигурността в Европа пред 30-те съюзници от НАТО след интензивните преговори със Съединените щати в Женева, където позициите на двете страни останаха противоположни.

"Ние не преговаряме от позицията на силата, тук няма и не може да има място за ултиматуми", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "А Нюз".

"Ситуацията просто е достигнала такава критична точка по отношение на общоевропейската сигурност и националните интереси на нашата страна, че не можем да отлагаме повече и изразените от нас опасения се нуждаят от конкретни отговори", добави той.

Срещите на Русия със Запада са част от усилията за разсейване на най-тежкото напрежение между Изтока и Запада от времето на Студената война насам, предизвикано най-вече от конфронтацията около Украйна, която според Съединените щати Русия може би планира да нападне. Москва отхвърля тези твърдения.

Песков заяви, че Русия е готова да преговаря пряко с Украйна, при условие че се изпълняват съществуващите споразумения. Той допълни, че ученията с бойна стрелба с войски и танкове, които руските сили проведоха във вторник близо до украинската граница, не са свързани с преговорите с НАТО.

Съюзниците от НАТО твърдят, че много от исканията на Русия, изложени в два проектодоговора през декември, са неприемливи, включително призивите за намаляване на дейностите на алианса до нивата от 1990 г. и обещанието да не се приемат нови членове.

Запитан за евентуалното членство на Финландия в НАТО, Песков заяви, че НАТО е "инструмент за конфронтация" и всяко нейно разширяване предизвиква загриженост у Русия, предаде БГНЕС.

Военното струпване на Русия в близост до Украйна разпали отново дебата във Финландия за това дали тя трябва да се присъедини към НАТО, а скандинавската страна заяви, че си запазва възможността да поиска членство по всяко време. Неутрална Швеция също засили връзките си с алианса.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК