fallback

Властите в Испания искат да действат с Ковид-19 като с грип, а медиците са пред "срив"

Проследяването на практика е преустановено, контактни не се тестват, ако нямат симптоми

12.01.2022 | 10:05 Автор: Елеонора Танева

През ноември Испания беше обявена за европейски пример за подражание в борбата с пандемията. Заради високият дял ваксинирани в Мадрид смятаха, че са изградили почти пълен имунитет. Но Омиклон разби защитата им. 

3% от всички испанци се заразиха само през последните две седмици, а седемдневната заболеваемост е малко под 1500 души. 

Испания обаче не се е отказала от идеята си след като Омикрон отшуми, в бъдеще Ковид-19 да се наблюдава само като грипна вълна. Експерти смятат, че би било излишно да се продължи постоянното наблюдение на коронавируса, докато в същото време тежестта на заболяването и ограниченията намаляват.

"Трябва да оценим развитието на Ковид-19 от пандемия към ендемично заболяване", каза министър-председателят Педро Санчес.

Експретите предлагат мрежа за наблюдение да следи развитието на Ковид-19 вместо сегашното пълно наблюдение. 

"Една система, основана на случайни проби, би облекчила претоварената здравна система и лабораториите", предлага говорителят на Испанското дружество за обществено здраве Илдефонсо Ернандес.

Проследяването на Ковид-19 в Испания на практика е преустановено. Дори близките контакти вече не се изследват, ако не проявяват симптоми. В Арагон, където са регистрирани най-високите нива на заболеваемост, PCR тестовете вече са достъпни само за възрастни хора и бременни жени. Бързите тестове вече не се предоставят безплатно, а често се продават в аптеките. Там те струват до 9 евро, информира investor.bg.

Много здравни центрове, които са първото място, където стигат повечето пациенти, са безнадеждно претоварени от седмици. Медицинският персонал предупреждава за "срив". 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback