Властите в Испания искат да действат с Ковид-19 като с грип, а медиците са пред "срив"

Проследяването на практика е преустановено, контактни не се тестват, ако нямат симптоми

12.01.2022 | 10:05 Редактор: Елеонора Танева
Властите в Испания искат да действат с Ковид-19 като с грип, а медиците са пред

През ноември Испания беше обявена за европейски пример за подражание в борбата с пандемията. Заради високият дял ваксинирани в Мадрид смятаха, че са изградили почти пълен имунитет. Но Омиклон разби защитата им. 

3% от всички испанци се заразиха само през последните две седмици, а седемдневната заболеваемост е малко под 1500 души. 

Испания обаче не се е отказала от идеята си след като Омикрон отшуми, в бъдеще Ковид-19 да се наблюдава само като грипна вълна. Експерти смятат, че би било излишно да се продължи постоянното наблюдение на коронавируса, докато в същото време тежестта на заболяването и ограниченията намаляват.

"Трябва да оценим развитието на Ковид-19 от пандемия към ендемично заболяване", каза министър-председателят Педро Санчес.

Експретите предлагат мрежа за наблюдение да следи развитието на Ковид-19 вместо сегашното пълно наблюдение. 

"Една система, основана на случайни проби, би облекчила претоварената здравна система и лабораториите", предлага говорителят на Испанското дружество за обществено здраве Илдефонсо Ернандес.

Проследяването на Ковид-19 в Испания на практика е преустановено. Дори близките контакти вече не се изследват, ако не проявяват симптоми. В Арагон, където са регистрирани най-високите нива на заболеваемост, PCR тестовете вече са достъпни само за възрастни хора и бременни жени. Бързите тестове вече не се предоставят безплатно, а често се продават в аптеките. Там те струват до 9 евро, информира investor.bg.

Много здравни центрове, които са първото място, където стигат повечето пациенти, са безнадеждно претоварени от седмици. Медицинският персонал предупреждава за "срив". 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК