Папа Франциск осъди cancel-културата и "еднопосочното мислене"

Той каза, че всяка историческа ситуация трябва да се тълкува в контекста на своето време

10.01.2022 | 23:23 Редактор: Теодора Патронова
Папа Франциск осъди cancel-културата и

Папа Франциск разкритикува cancel-културата, осъждайки "еднопосочното мислене", както и, според него, опитите за отричане или пренаписване на историята според днешните стандарти, предава Reuters.

Франциск направи своите коментари в обръщение към дипломатическия корпус, чийто основен акцент беше осъждането на "безпочвена" идеологическа дезинформация относно ваксините срещу Ковид-19, подкрепата на национални кампании за имунизация и възприемането на здравеопазването като морално задължение.

Той говори за кризата на доверието в многостранната дипломация, която според него е довела до "дневния ред, все повече продиктуван от мислене, което отхвърля естествените основи на човечеството и културните корени, които съставляват идентичността на много народи".

Миналия месец вторият човек във Ватикана, държавният секретар кардинал Пиетро Паролин, изрази загриженост относно проект на комуникационен наръчник на Европейския съюз, който предлага да не се използва терминът Коледа.

Наръчникът, който Ватикана видя като опит за отмяна на християнските корени на Европа, по-късно беше изтеглен за преработка.

В изказването си в понеделник Франциск предупреди за "форма на идеологическа колонизация, която не оставя място за свобода на изразяване и сега приема формата на cancel-културата, която нахлува в много кръгове и обществени институции", цитиран от "Фокус".

Той използва двете думи на английски в разгара на дълга реч на италиански. Противоречието заради cancel-културата е особено остро в англоезичните страни, като САЩ и Великобритания.

То рискува да анулира идентичността "под прикритието на защита на многообразието", каза Франциск, добавяйки, че се оформя един вид "еднопосочно мислене", принудено да отрича историята или, още по-лошо, да я пренаписва от гледна точка на днешния ден.

Макар че папата не спомена никакви конкретни примери за cancel-културата, той каза, че всяка историческа ситуация трябва да се тълкува в контекста на своето време, а не по днешните стандарти.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК