Освободиха арабска принцеса, прекарала 3 г. в затвор без обвинение

Басма бинт Сауд ал Сауд е пусната заедно с дъщеря си

08.01.2022 | 21:27 Редактор: Елеонора Танева
Освободиха арабска принцеса, прекарала 3 г. в затвор без обвинение

Властите на Саудитска Арабия освободиха принцеса Басма бинт Сауд ал Сауд, дъщеря на крал Сауд (1953-1964), и дъщеря й Сухуд ал Шариф, след като прекараха близо три години в затвора без обвинение.

Саудитската неправителствена организация ALQST, базирана в Лондон, съобщи в социалните си мрежи за освобождаването на двете жени, задържани от март 2019 г.

ALQST припомни, че по време на задържането не са повдигнати обвинения срещу Басма. Тя е била лишена от необходимата ѝ медицинска помощ поради критично здравословно състояние.

След ареста Басма бинт Сауд беше в неизвестност един месец, в който не ѝ е позволено да говори със семейството си, информира БГНЕС.

Басма има повече от сто братя и сестри.

Принцесата, родена през 1964 г., беше най-малката от повече от сто деца, които имаше крал Сауд, който беше свален от трона същата година, пет преди смъртта си в изгнание в Гърция.

Преди ареста си принцесата участва в различни социални институции и правозащитни организации. Тя говори открито в социалните мрежи в полза на равенството на жените в ултраконсервативното саудитско кралство.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК