НАТО: Продължава да съществува реален риск от нахлуване в Украйна

По думите на Столтенберг, агресивните действия на Русия подкопават сигурността в Европа

07.01.2022 | 22:15 Редактор: Теодора Патронова

Продължава да съществува реален риск от ново руско нахлуване в Украйна. Това заяви генералният секретар на НАТО след извънредната видеоконферетна среща на външните министри на държавите от алианса, посветена на кризата между Киев и Москва.

По думите на Столтенберг, агресивните действия на Русия подкопават сигурността в Европа. Той подчерта необходимостта от диалог и изтъкна като положителен момент факта, че Москва е съгласна да седне на масата за преговори.

В понеделник - разговори, посветени на напрежението, ще се проведат между Съединените щати и Русия в Женева, а в сряда ще се състои Съвета НАТО-Русия.

Алиансът обяви готовност да чуе опасенията на Русия по въпросите на сигурността, но разчита, че Москва също ще обърне внимание на притесненията на държавите-членки. 

НАТО ще се ангажира с диалог с Русия с най-добри намерения, но трябва да бъде подготвени и за вероятността дипломацията да се провал. Днес външните министри подчертаха, че всяка следваща агресия срещу Украйна ще има значителни последствия за Русия. Рискът от конфликт е реален. Русия не е предприела стъпки за намаляване на напрежението. Продължава струпването на руски войски и това се придружава от заплашителна реторика.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК