Пожари погълнаха американския щат Колорадо, десетки хиляди бяха евакуирани

Ветровете със скорост до 169 км/ч допринасят за разпалване на пламъците

31.12.2021 | 14:55 Редактор: Ваня Кузманова

Пожари погълнаха американския щат Колорадо. Десетки хиляди бяха евакуирани, а стотици домове бяха разрушени. Властите предупреждават, че стихията се движи много бързо. Това е най-унищожителният пожар в модерната история на западния щат. В щата е обявено извънредно положение.

Само за последните часове 30 000 души от два града трябваше да напуснат домовете си. Над 600 къщи изгоряха. А оказва се, властите са безсилни.  

"Този ​​пожар не е толкова въпрос на ресурси. Този огън е сила на природата. Надяваме се ветровете да утихнат, времето да се промени. Но за тези, които са пряко засегнати, знайте, че не сте сами", каза губернаторът на Колорадо Джаред Полис. 

Ситуацията се усложнява още повече заради историческата суша в района, където не са падали валежи от лятото. А ветровете със скорост до 169 км/ч допринасят за разпалване на пламъците. В района се създаде истинска паника, хората се втурнаха да бягат. 

"Така си представям да изглежда ядрена атака. Толкова зле се чувствам за хората, които останаха там", сподели жителката на Колорадо. 

А видео, заснето пред супермаркет, показва как пламъците обхващат магазин, а хората започват да бягат. Изменението на климата увеличава риска от все по-горещо и сухо време, което може да предизвика и горски пожари.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК