Колосални са щетите от пожарите в Гърция, огън е в близост до национален парк

Общата изгорена площ е с около 450% повече от съответната средна стойност през годините

16.08.2021 | 17:10 Редактор: Искра Ангелова
Колосални са щетите от пожарите в Гърция, огън е в близост до национален парк

Въпреки че броят на горските пожари досега през 2021 г. в Гърция демонстрира сравнително слабо увеличение (26%) в сравнение със средния за периода 2008-20 г., общата изгорена площ е с около 450% повече от съответната средна стойност през годините за същия период, според метеорологичната служба на Националната обсерватория в Атина, която анализира данни от Европейската информационна система за горски пожари (EFFIS). Това пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Нещо повече, в абсолютни цифри, до четвъртък вечерта са регистрирани 58 големи горски пожара в Гърция, които са изгорили обща площ от 116 165 хектара.

Според гръцките метеоролози средната изгорена площ от един горски пожар в Гърция през 2021 г. възлиза на около 2000 хектара, заемайки първо място в Средиземноморието, следвано от Турция, информира "Фокус".

Нови пожари избухнаха в Гърция в понеделник, като два от тях предизвикаха евакуация на населени места на югоизток и северозапад от гръцката столица Атина.

Раздухан от силни ветрове, първият пожар, който избухна в понеделник сутринта в района на Кератеа югоизточно от Атина, бързо изгори храсталаци и се насочи към национален парк в района на Сунион.

От другата страна на столицата, на северозапад, малко след обяд избухна нов пожар в района на Вилия, който предизвика евакуация на още три населени места. Предвижда се силен вятър да продължи да духа поне до вечерта, което потенциално ще попречи на усилията за гасене на пожарите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК