В капана на огъня в Гърция: Искам правителството да виси на това дърво и да гори

В Сиракуза беше регистрирана рекордна за Европа температура от близо 50 градуса

12.08.2021 | 14:00 Редактор: Десислава Атанасова

Части от Европа продължават да са в капана на екстремни температури и мащабни горски пожари. В южния италиански регион Калабрия жертвите на огъня станаха 5. Не стихват и пожарите гръцкия остров Евбея.

След седмица нестихваща борба с пламъците на остров Евбея, силите на пожарникарите достигат своя предел. Повече от 20 държави изпратиха екипи, които да помагат в потушаването на пламъците, но горещините от над 40 градуса и силните ветрове се оказват непреодолимо предизвикателство. 

"Пожарът е много голям. Не е лесно да го овладеем, но правим всичко по силите си", разказват месните.

Гръцкото правителство беше обвинено, че е оставило Евбея да изгори за сметка на Атика и Пелопонес. Според местните - техниката и огнеборците са изпратени късно, което е позволило на бедствието да придобие катастрофални размери. 

"Искам да видя правителството да виси на това дърво и да гори. Това направиха те. Ще могат ли да ми върнат къщата каквато беше. Ще ми върнат ли щастието, радостта?", споделя Стела, жител на Евбея. 

Много са хората, които са отказали да се евакуират, за да се включат в гасенето на огъня.

Продължават да се разрастват пожарите и в Южна Италия. Драматична е ситуацията в област Калабрия. Пламъците застрашават населените места, както и горите в  планинския масив Аспромонте , които са  под закрилата на ЮНЕСКО.

На този фон в град Сиракуза, на остров Сицилия, беше регистрирана рекордна за Европа температура от близо 50 градуса.

Повече вижте в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК