Имунитетът от ваксина или преболедуване е частично ефективен срещу Омикрон

Новият вариант не може да избегне Т-клетките, показват данни от Южна Африка

30.12.2021 | 11:01 Редактор: Здравко Черкезов
Имунитетът от ваксина или преболедуване е частично ефективен срещу Омикрон

Втората защитна линия на имунната система - Т-клетките, показва висока ефективност при разпознаването и противодействието на варианта Омикрон на коронавируса, като в повечето случаи възпрепятства достигането до критична фаза на Ковид-19. Това показват резултатите от лабораторни изследвания в Южна Африка, предаде Ройтерс.

Мутациите, които има Омикрон, му помагат да избегне антителата, които са първата защитна линия срещу заразяване. Предполагаше се, че други елементи на имунната система все още ще възпират този вариант, но досега нямаше доказателства за това.

При лабораторните изследвания учените от Република Южна Африка подложили копия на вируса на въздействието на Т-клетки, взети от доброволци, ваксинирани с Pfizer/BioNTech и Johnson & Johnson, както и от неваксинирани, но преболедували по-ранни варианти на коронавируса.

Повечето Т-клетки, предизвикани от ваксинация или преболедуване, отговорили чрез кръстосано реагиращо разпознаване на Омикрон, посочват учените в публикация в medRxiv. И заключават, че добре запазен имунитет от Т-клетките вероятно допринася за предотвратяване на тежко заболяване от Ковид-19.

Този извод съвпада с ранните предположения на лекари в РЮА, че повечето заразени с Омикрон не заболяват тежко, предаде БНР.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК