СЗО: Цунами от случаи на Омикрон ще блокира здравните системи на страните

Рекордният брой новозаразени по света отново помрачи новогодишните празници

30.12.2021 | 09:05 Редактор: Жаклина Иванова
СЗО: Цунами от случаи на Омикрон ще блокира здравните системи на страните

"Цунами" от заразени с Ковид-19 ще блокира здравните системи на страните, предупреди Световната здравна организация (СЗО). Рекордният брой новозаразени по света отново помрачи новогодишните празници, отбелязва АФП.

Правителствата се опитват да балансират между антивирусните ограничения и необходимостта да се държат обществата и икономиките отворени, тъй като Омикрон доведе случаите до нива, невиждани досега в редица страни: Съединените щати, Великобритания, Франция и Дания.

През седмицата бе съобщено за рекорден скок от общо 6,55 милиона новозаразени за 7 дни - това е най-високата цифра новозаразени откакто Световната здравна организация обяви пандемията от Ковид-19 през март 2020 г.

"Силно съм загрижен, че Омикрон, който е по-заразен и циркулира едновременно с Делта, води до цунами от случаи", каза шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус.

"Това ще продължи да оказва огромен натиск върху изтощените здравни работници и здравните системи, които и без това са на ръба на колапс", уточни той.

Милиони по света отново ще посрещнат новата година в сянката на пандемията, за която е известно, че е убила повече от 5,4 милиона души досега, като празненствата са намалени или отменени в много страни.

Гърция забрани музиката в барове и ресторанти в опит да ограничи новогодишните партита, като обществените събития вече бяха отменени.

Мексико отмени масовите празненства на Нова година в града след скок в случаите, информира БНР.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън защити решението си да не ограничава празненствата през празниците, като каза, че около 90 процента от пациентите с Ковид-19 в интензивни отделения не са били ваксинирани с бустерна доза.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК