Почина емблематичният борец срещу апартейда Дезмънд Туту

Носителят на Нобеловата награда за мир навърши 90 години през октомври

26.12.2021 | 10:20 Редактор: Здравко Черкезов

Почина англиканският архиепископ и носител на Нобеловата награда за мир Дезмънд Туту. Емблематичният борец срещу апартейда в Република Южна Африка (РЮА) си отиде на 90-годишна възраст в Кейптаун. 

"Апартейдът е толкова зъл, толкова неморален и толкова нехристиянски, колкото и нацизмът. И според мен подкрепата и сътрудничеството на администрацията на Рейгън за него са също толкова неморални, зли и напълно нехристиянски" - Дезмънд Туту

Непреклонен пред политици в и извън Южна Африка – Дезманд Туту се превръща в една от движещите сили на кампанията за прекратяване на политиката на расова сегрегация, прилагана от правителството на бялото малцинство срещу чернокожото мнозинство в родината му. Ролята му в прекратяването на апартейда му носи не само Нобелова награда за мир, но и възхищението на поколения по целия свят.

"Кончината на почетния архиепископ Дезмънд Туту бележи поредната глава на скръбта на нацията ни от сбогуването с едно поколение изключителни южноафриканци, които ни завещаха една освободена Южна Африка", написа президентът на РЮА Сирил Рамапоса в Twitter.

През годините Туту провеждаше акции за мир в много конфликтни региони и често произнасяше речи срещу несправедливостта в света от името на потиснатите.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК