Изтичането на данни в Албания продължава - този път с регистрационни номера

Албанските прокурори започнаха разследване по случая

24.12.2021 | 17:26 Редактор: Ваня Кузманова
Изтичането на данни в Албания продължава - този път с регистрационни номера

Изтичането на данни в Албания продължава, като в рамките на само няколко дни в интернет се разпространи и трети документ, този път съдържащ регистрационни номера на автомобили, съобщава "Екзит Нюз".

От сряда насам в медийни портали и чрез WhatsApp се разпространяват файлове в Excel, съдържащи имената, месечните заплати, работните места, номерата на личните карти и дори телефонните номера на повече от 630 000 албанци, припомня БГНЕС.

В списъка, с който разполага агенция Балкан Уеб, са включени и заплатите на президента Илир Мета и премиера Еди Рама. Държавният глава има месечна заплата от 257 000 леки, докато премиерът Рама има 228 730 леки (1874 евро). Много по-високи заплати получават петима служители на албанската тайна служба ШИШ, чиито заплати варират от 3278 до 7377 евро.

В социалните мрежи бе разпространен и втори документ, съдържащ заплатите и телефонните номера на стотици хиляди албанци за април 2021 г. В данните за април 2021 г., които съвпадат с парламентарните избори, има втора страница, на която са изброени трите имена, дата на раждане и телефонен номер на около 900 000 граждани.

Албанските прокурори започнаха разследване на случая, като призоваха на разпит служители от правителствената информационна агенция и данъчните служби, пише БГНЕС. 

Това е третият случай тази година, когато албанците са засегнати от изтичане на чувствителни данни. През април 2021 г. в публичното пространство изтекоха данните на около 910 000 албанци. Твърди се, че тези данни са взети от Гражданския регистър и са предоставени на Социалистическата партия за използване в предизборната кампания. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК