Московски съд наложи глоба от 98 млн. долара на Google за забранена информация

Това е първа подобна глоба наложена в Русия

24.12.2021 | 15:37 Редактор: Ваня Кузманова
Московски съд наложи глоба от 98 млн. долара на Google за забранена информация

Московски съд наложи на Google глоба от над 7,2 милиарда рубли за системен отказ да премахне информация, която Русия смята за нелегална, предадоха световните агенции.

Това е първата подобна глоба наложена в Русия, съобщи БТА.

През тази година Русия засили натиска над големите технологични предприятия. Според критици тази кампания е опит на Москва да наложи засилен контрол над интернет, което може да ограничи индивидуалните и корпоративни свободи, отбелязва Ройтерс.

По данни на Роскомнадзор, от началото на годината на "Google" са били съставени 16 протокола за системно непремахване на забранена в Русия информация. 

При подобни случаи глобата се определя от съда, като тя може да възлиза на 5 до 10 на сто от годишната печалба на компанията. За предишната година оборотът на руското представителство на Google е надхвърлил 85 милиарда рубли. 

Роскомнадзор е задействал аналогична процедура и срещу Facebook. Решението по нея също се очаква днес. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ндру
преди 2 години
при оборот 85милиарда рубли печалба 10 % т.е. 8.5 милиарда рубли означава, че ГЛОБАТА изземва цялата печалба на компанията-------- всъщност интернет е пълен с подобни недоразумения и грешки от всякакво естество ---- трябва ли въобще да го има??????? Сигнализирай за неуместен коментар