Путин за нахлуването в Украйна и доставките на газ в Европа

"Съединените щати стоят с ракети на нашия праг", заяви руският държавен глава

23.12.2021 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

Украйна, отношенията със Запада и доставките на газ за Европа - горещите теми бяха сред акцентите на годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин. Държавният глава обвини отново Запада в агресия и отново поиска НАТО да спре разширяването си на изток.

По време на близо 4-часовата пресконференция руският президент отрече да планира нахлуване в Украйна, но предупреди - по-нататъшните действията на Москва зависят от това дали Русия ще получи безусловни гаранции за сигурност.

"Ние ясно заявихме, че разширяването на НАТО на изток е неприемливо. Съединените щати стоят с ракети на нашия праг. Как биха реагирали американците, ако разположим ракетите си на границата на Съединените щати с Канада или Мексико?", попита Путин.

Той приветства посветените на напрежението преговори със Съединените щати, които ще се проведат следващия месец. Но и обвини Запада, че се опитва да превърне Украйна в антируска държава. Президентът заяви, че Русия е заплашена от възможното разполагане на западни оръжия в Украйна и настоя Киев да не бъде приета за член на НАТО.

"Трябва ли Русия да живее, като постоянно гледа назад какво се случва и какви нови оръжейни системи са поставени там? Трябва да помислим за осигуряването на нашата сигурност", възкликна той. 

Президентът коментира и друга актуална тема - доставките на газ за Европа и обвиненията, че "Газпром" свива доставките за стария континент. Путин каза още, че страната му не може да бъде обвинявана за енергийните проблеми на Европа и последвалите рекордни цени.

"Те лъжат през цялото време. Газпром" доставя целия обем, поискан от нашите контрагенти съгласно съществуващите договори", подчерта руският държавен глава.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК