Китай обеща да не внася повече месо, но първо ще изкупи световните запаси

Страната потвърждава дългосрочната си цел да има най-голямото стадо свине в света

23.12.2021 | 22:00 Редактор: Теодора Патронова
Китай обеща да не внася повече месо, но първо ще изкупи световните запаси

Китай потвърждава дългосрочната си цел да бъде почти изцяло независим в производството на свинско, но това значи, че трябва да внесе голяма част от световните запаси от зърно, за да нахрани най-голямото стадо свине в света.  

Страната представлява половината от световната консумация на свинско месо и продължава да се стреми към целта си да произвежда 95% от него в страната до 2025 година. Властите искат да произвеждат и 100% от пилешкото месо и яйцата, 85% от телешкото и овчето месо, както и 70% от млечните продукти. От китайското земеделско министерство казаха, че това са част от китайските цели за хранителна сигурност.  

Тези планове вероятно ще доведат до увеличаване на покупките на соя и фуражи от чужбина, с които се угояват свинете, добитъка и птиците. Китай вече е най-големият вносител на соя и царевица.

През последните 2 години увеличи вноса до рекордни нива, за да изхранва стадата от свине, които се възстановяваха от Африканската чума по свинете. Увеличените покупки доведоха до световно покачване на цените, защото инвеститорите се разтревожиха за недостиг на предлагането.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК