Симптомите на Омикрон са много различни: Как да разберем дали сме заразени?

Много малка част от пациентите вдигат температура

23.12.2021 | 14:42 Редактор: Жаклина Иванова
Симптомите на Омикрон са много различни: Как да разберем дали сме заразени?

Симптомите на Ковид-19, причинени от варианта Омикрон, се различават от тези при мутацията Делта. Досегашните данни сочат, че няма например загуба на обоняние. Но явно има друг характерен белег за зараза с Омикрон.

Омикрон - вариантът на коронавируса, който вече доминира в САЩ и Великобритания, скоро ще е най-разпространеният в цяла Европа, прогнозират експертите. Според информацията, с която учените разполагат до момента, той е по-вирулентен от Делта варианта на Ковид-19.

Производителите на ваксини твърдят, че двете дози от наличните препарати не осигуряват пълна защита срещу Омикрон, макар и да пазят от сериозно протичане на заболяването. За по-пълноценна имунна защита е нужно поставянето на бустерна доза, пише DW.

Омикрон се различава от Делта мутацията не само по инфекциозността. Някои от симптомите на новия вирусен вариант също са различни. Според учени от Великобритания и Южна Африка, където Омикрон бе регистриран за първи път, нощните изпотявания са сред най-характерните симптоми на новия щам.

"Става въпрос за силни нощни изпотявания, които налагат цялостно преобличане", обясни пред ITV британският лекар Амир Хан. Той твърди, че въпросният белег е много съществен и настоява симптомът да бъде добавен към официалния списък на британската здравна служба NHS.

"Пациентите с Омикрон се оплакват от болки в тялото и силна умора. Характерно е, че тези оплаквания се наблюдават предимно сред младите, а не толкова сред по-възрастните хора", обясни председателят на Лекарския съюз в Южна Африка Анжелик Кутзи.

Сред другите симптоми, характерни за варианта Омикрон, са болки в гърлото и суха кашлица. Но много малка част от пациентите вдигат температура. Нито един от случаите в Южна Африка не е изгубил обоняние или вкус - а това бяха едни от най-разпространените симптоми при първата вълна от пандемията.

При Омикрон се забелязват голям брой генетични промени в сравнение с първия вариант на Ковид-19. Повече от 30 мутации засягат шиповия протеин, който вирусът използва за навлизане в човешките клетки. Проблемът с ваксините е, че предишните препарати са съобразени с шиповия протеин на коронавируса от началото на пандемията. Има също данни, че Омикрон доста успешно заобикаля имунната защита на организма.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК