Какви промени настъпват със сърцето с напредване на възрастта?

Сърдечните заболявания са водеща причина за фатален изход в световен мащаб

22.12.2021 | 23:11 Редактор: Ваня Кузманова
Какви промени настъпват със сърцето с напредване на възрастта?

Какво представлява сърцето?

Сърцето е забележителен мускул, който бие около 72 пъти в минута, 100 000 пъти на ден, 3,6 милиона пъти в година и 2,5 милиарда пъти през целия живот на човек. По същество сърцето представлява сложна помпа, която е в състояние да регулира кръвното налягане, кръвния ток и обема на кръвта, за да осигури на всяка част на тялото необходимото количество кръв, от коeто се нуждае.

Сърцето на човек се приспособява непрекъснато към състоянието на тялото и това, което то прави. С напредването на възрастта сърцето се приспособява към нуждите на по-възрастното тяло. Тези корекции на сърдечния мускул водят и до някои компромиси, които правят сърцето по-уязвимо към заболявания и други проблеми.

Каква дейност извършва сърцето?

Всеки ден сърцето трябва да бие повече от 100 000 пъти, за да изпомпа около 30 литра кръв на ден през около 100 000 км (общата дължина на кръвоносните съдове в тялото). Отнема по-малко от 30 секунди на един еритроцит (червена кръвна клетка) да обиколи цялото тяло.

Сърцето също трябва да регулира скоростта и силата, с които изпомпва кръвта въз основа на нивото на активността на човек. С напредването на възрастта промените в тялото изискват сърцето да коригира начина, по който работи. Например, натрупването на мазнини в артериите, известно като атеросклероза, кара сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта през по-тесни лумени на кръвоносните съдове.

Как се променя сърцето с напредването на възрастта?

Сърдечните заболявания са водеща причина за фатален изход в световен мащаб. С напредването на възрастта нашето сърце компенсира запушените артерии, като работи по-усилено и повишава кръвното налягане. Тези промени излагат сърцето на риск и влияят на качеството на живот на човек:

40% от смъртните случаи при хората на възраст от 65 до 74 години са причинени от сърдечни заболявания (и 60% при хората над 80 години);
От 20- до 80-годишна възраст има 50% спад в капацитета на тялото за енергични движения;
Максималната сърдечна честота (HRmax) на човек на 20 години е между 180 и 200 удара в минута, но спада с напредването на възрастта, като при 80-годишните хора е около 145.

Повече по темата четете на puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК