За първи път: Българи се спуснаха от най-високия водопад в света

Експедицията в Южна Америка продължила 2 дни

22.12.2021 | 17:50 Редактор: Искра Ангелова

За първи път българи се спуснаха с рапели от най-високия водопад в света Анхел - над 1000 метра. Експедицията в Южна Америка продължила 2 дни.

На 29 ноември българите кацат с хеликоптер в планината Ауянтепуи, водени от Стефан Стефанов и Александър Вандов. Земята се намира в Национален парк, управляван от от племето "Пемон". За тях тя е свещена и за да стъпиш там, трябва специално разрешително. Българската група е чакала 1 година. 

Когато се озовават във Венецуела обаче 12 часа преди експедицията разбират, че разрешителното им е оттеглено, защото вождът на племето е сменен.

"Вождът ни помоли, че ако искаме да получим това разрешително, ще трябва да допринесем за тяхната общност. Така изпратихме два от самолетите да разхвърлят въздушно доставки в една част от племето. А другият самолет го изпратихме до друга локация да вземе венецуелска зъболекарка, която беше на мисия в племената", сподели Стефан Стефанов.

Успяват да изпълнят мисията и се впускат в приключението. Предприемат уникална експедицията - спускат се с рапели от най-високия водопад в света Анхел.

"Колкото и да си чел, колкото и да си виждал, реалността е съвсем друга. Там мащабите са огромни, височината е наистина колосална. Водопадът започва да пада на 977 метра и когато погледнеш надолу - виждаш една бездна, която няма край. Тя се губи", коментира Стефан Стефанов.

"Няма как да си готов. В момента, в който стъпиш на ръбчето и погледнеш, оставаш супер изненадан колко по-различно е да го изпиташ, отколкото да го видиш", каза Александър Вандов.

Спускането продължава 2 дни. Приключенците висят във въздуха и денем и нощем. 

"В 18:00 настъпва пълен мрак. Единственото, което виждаш, е светлината от челника на каската. Това ти дава леко спокойствие, но всъщност не знаеш къде се спускаш и само виждаш някакви растения", допълни Стефанов.

През 15 минути вали дъжд като из ведро - връхлитат ги тропически бури. 

"Спахме на около 500 метра. Горе-долу по средата на водопада има една мъничка пещера, в която имаше място за 3-4 души. Те бяха в тази пещера, другите си намерихме място някъде около тях, по едно не толкова удобни скали", подчерта Вандов.

Спускането приключва, когато стигат основата на водопада. Това обаче не е краят на експедицията, защото точно тогава, в 22:00 часа се озовават в гъста вертикална джунгла, където няма условия за обезопасяване. Следва изпитание за психиката.

"Хората вече започнаха да се променят и да губят представа за реалността. Ти си в една джунгла, чуват се невероятни звуци, виждаш големи тарантули, големи жаби и всичко това се случва през нощта. И си беше изпитание за абсолютно всички", категоричен е Стефан.

Повече за дейността на PanicFrame and Travel можете да научите от Facebook страницата на агенцията.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години