Ваксинацията на деца: Какво трябва да знаем?

Няма регистрирани смъртни случаи по време на проучването

22.12.2021 | 15:40 Редактор: Ваня Кузманова
Ваксинацията на деца: Какво трябва да знаем?

Ваксинацията срещу Ковид-19 при деца на възраст от 5 до 11 години е чувствителна тема. Могат да бъдат ваксинирани деца с риск от развитие на тежка форма на заболяването или живеещи в обкръжението на имуносупресирани пациенти.

Изправени пред пандемията, става въпрос за обобщаване на данните и ползите от ваксинацията за всички деца от 5 до 11 години, без допълнителни условия.

Това предложение се противопоставя на нежеланието на родителите, но и на някои лекари и учени, които смятат, че ваксинирането на деца ще има малък ефект върху разпространението на пандемията.

Здравните власти се обявяват в полза на провеждането на ваксинацията на деца от 5 до 11 години, без това да е задължение и да се извършва изцяло по съгласие на родител, след извършен обстоен преглед от педиатър.

Ефективност на ваксината на Pfizer при деца

На деца ще се поставя главно ваксината на компанията Pfizer. Това е същата формула като тази, която се прилага при възрастни, просто е по-малко концентрирана: 10 μg и РНК за деца срещу 30 μg за възрастни.

В резултат на клинични проучвания, проведени с приблизително 2200 деца, се заключава, че доза от 10 µg и РНК е достатъчна, за да ги предпази от симптоматични форми на Ковид-19.

Сред 1500 деца, които са получили две дози от ваксината на Pfizer, в интервал от три седмици, са идентифицирани 3 случая на Ковид-19 срещу 16 случая в групата с плацебо. Ефикасността, оценена от тези резултати, е 90,7% срещу симптоматични форми на COVID-19. 

Няма регистрирани смъртни случаи по време на клиничното проучване.

Повече по темата четете в puls.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК