Румъния започва ваксинация на деца над 5 години

Дозата за тях е една трета в интервал от 21 дни

21.12.2021 | 16:16 Редактор: Ваня Кузманова
Румъния започва ваксинация на деца над 5 години

Румъния ще получи първия транш педиатрични ваксини от компанията Pfizer за деца на възраст над 5 години след 15 януари, съобщи днес националният координатор на ваксинационната кампания Валериу Георгица, цитиран от агенция Аджерпрес.

Георгица, който участва в дискусия за ползата от ваксинацията при деца, юноши и младежи, каза, че всички процедури, инструкции, платформата за записване на час за ваксинация, Националният електронен регистър вече са подготвени.

Ще го обявим от момента, в който ще започне ефективно този етап от ваксинацията. Децата ще могат да се имунизират във ваксинационните центрове, които ще бъдат оборудвани със специални кабинети за тях, а също и в здравни учреждения, при семейните лекари, които пожелаят да правят педиатрични ваксинации, обясни Георгица.

Той уточни, че дозата за деца е една трета от тази, която се използва в момента. Схемата за ваксинация е същата - в интервал от 21 дни.

Днес Румъния регистрира нови 826 случая на заразяване. В болници се лекуват над 3000 пациенти, от които 488 в интензивни отделения, съобщава телевизия Диджи 24.

До днес на територията на Румъния са регистрирани 1 799 455 случая на заразяване с новия коронавирус. Броят на излекуваните е 1 727 435, а на починалите - 58 320. През последното денонощие са регистрирани 88 смъртни случая, от които 22 от предишен период. 83-ма от починалите не са били ваксинирани.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК