Белгия започва ваксинирането на деца между 5 и 11 г. срещу Ковид-19

Ваксинацията ще е доброволна и след съгласието на родителите

20.12.2021 | 14:46 Редактор: Ваня Кузманова
Белгия започва ваксинирането на деца между 5 и 11 г. срещу Ковид-19

Властите в Белгия са решили до края на месеца да започне ваксинирането на децата на възраст 5-11 години срещу Ковид-19, съобщиха местни медии.

Отбелязва се, че ваксинацията при децата ще бъде доброволна и със съгласието на родителите. Предвижда се първи ваксина да получат деца, които страдат от други заболявания и за които има опасност от тежко протичане на Ковид.

До края на декември в Белгия се очаква доставка на над 330 хиляди дози ваксина, предназначена за деца. Предвижда се засега да се използва само ваксината на Pfizer, за която преди месец Европейската агенция по лекарствата даде разрешение за приложение при малолетни.

По данни от скорошно изследване на общественото мнение, родителите в Белгия са на различни становища за ваксинирането на децата. 

В северната област Фландрия, където са ваксинирани 81 на сто от пълнолетните, 57 на сто подкрепят ваксините за деца. В южната област Валония (71 на сто ваксинирани пълнолетни), същото мнение изразяват едва 41 на сто, пише БТА. 

20 процента от родителите засега нямат решение как да постъпят. От ваксинираните белгийци над 70 на сто изразяват подкрепа за въвеждане на задължителна имунизация в страната.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК