fallback

Оказва ли влияние замърсеният въздух върху хипертонията?

Замърсяването на околната среда причинява 4,2 млн. смъртни случая годишно

21.12.2021 | 20:44 Автор: Ваня Кузманова

Замърсяването на околната среда и планетата вече причинява 4,2 милиона смъртни случая годишно и поради това Световната здравна организация го смята за един от най-големите опасности за здравето.

Хроничното излагане на замърсен въздух благоприятства респираторните заболявания и е особено вредно за сърдечносъдовото здраве, тъй като според проучване на CIBERDEM и IBIMA благоприятства развитието на хипертония в дългосрочен план.

Замърсяване и сърдечносъдово здраве

Най-вредните за здравето замърсители на въздуха са азотният диоксид - NO2 и фините прахови частици във въздуха - PM 2,5 и PM 10.

Попадайки в кръвта те причиняват възпаление и оксидативен стрес, тоест дисбаланс между количествата свободните радикали и антиоксидантите системи и механизми в тялото, които възстановяват увреждането на клетките и ги предпазват.

Този механизъм уврежда вътрешната обвивка на артериите - ендотела, като ги кара да се стесняват и втвърдяват.

Качество на въздуха и хипертония

Връзката между ефекта на замърсяването върху кръвното налягане в краткосрочен план е изследвана още преди време, но малко проучвания са анализирали как дишането на замърсен въздух влияе върху развитието на хипертония в дългосрочен план.

Скорошно проучване в тази насока, дава яснота върху това и е стигнало до заключение, че превантивните стратегии за справяне с такова разпространено и социално значимо заболяване като хипертонията трябва да се стремят към подобряване на качеството на въздуха.

Четете повече по темата в Puls.bg 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback