СЗО: Много лекари напускат работа заради пандемията

"Ковид-19 се превърна в предизвикателство за цялата система на здравеопазване", каза Гебрейесус

21.12.2021 | 08:47 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Много лекари напускат работа заради пандемията

Световната здравна организация (СЗО) е загрижена, че много специалисти напускат медицината поради тежките условия на труд по време на пандемията от Ковид-19 и липсата на адекватна подкрепа. Това обяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който обърна внимание на нарастващия проблем с недостига на лекари и медицински сестри в света.

"Загрижени сме, че много професионалисти напускат системата. Много страни, включително страни с високи доходи, губят своите здравни специалисти и това се дължи на Ковид-19", каза той. Лекарите и медицинските сестри "работят ден и нощ вече повече от две години и много от тях се умориха без да бъдат признати за работата си".

Ръководителят на СЗО припомни, че в началния етап на пандемията е имало "много подкрепа" за медицинските работници. "Това обаче трябва да се превърне в действие: правителствата трябва да помогнат за подобряване на условията на труд по отношение на заплащането, обучението и друга подкрепа", каза Гебрейесус, цитиран от БГНЕС.

овид-19 се превърна в предизвикателство за цялата система на здравеопазване. Във време, когато трябва да увеличим броя на работниците - медицински сестри и лекари, ние всъщност ги губим", продължи генералният директор на СЗО.

По думите му се наблюдава сериозен недостиг на медицински специалисти - поне 8 милиона души, "още преди Ковид-19". Сега тази ситуация дори се влошава, каза той. Ръководителят на СЗО отбеляза, че "разбира разочарованието на здравните работници". Той призова медиите да "напомнят на страните наистина да инвестират в здравните системи, особено в работната сила".

По данни на СЗО към 20 декември, от началото на пандемията в света са регистрирани 273 900 334 потвърдени случая на инфекция с коронавирус и 5 351 812 смъртни случая.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК