Чили избира нов президент в изключително поляризиращ балотаж

И двамата кандидати имат съвсем различни виждания за бъдещето на страната

19.12.2021 | 12:05 Редактор: Здравко Черкезов
Чили избира нов президент в изключително поляризиращ балотаж

Чилийците гласуват днес на втори тур за президент, като вотът е определян като един от най-поляризиращите от десетилетия, предаде Ройтерс.

И двамата кандидати имат съвсем различни виждания за бъдещето на страната, като се започне от пенсиите и приватизацията, и се стигне до човешките права.

В сондажите води е 35-годишният Габриел Борич, бивш лидер на студентски протести, който обещава социална промяна.

Срещу него се изправя ултраконсерваторът Хосе Антонио Каст, 55-годишен юрист, спечелил подкрепа с твърдия си курс към "ред и стабилност".

 

В отворено писмо, публикувано вчера във вестник "Меркурио", Каст пише, че на тези избори един срещу друг са изправени два модела за развитие на страната, изтъквайки плановете на Борич за "пълна трансформация" и собствените си обещания за "промяна с ред и стабилност", предаде БНР.

И двамата кандидати са извън центристкия мейнстрийм, който до голяма степен определяше управлението на страната, откакто през 1990 г. тя се върна към демокрацията след мрачните години на военната диктатура на генерал Аугусто Пиночет.

И двамата кандидати получиха под 30 на сто от гласовете на първия тур от президентските избори, състоял се през ноември, и оттогава се борят да спечелят често пъти скептичните умерени избиратели в южноамериканската страна с население от 19 милиона души.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
@
преди 2 години
Най много армията пак да трябва да спасява страната като през светлите години на спасителя Пиночет. Жалко би било единствената нормална латино държава да се разбие от някой комунист. Съмнява ме да го допуснат. Сигнализирай за неуместен коментар