Убийството на Кенеди: Какво разкриват последните разсекретени документи на ФБР и ЦРУ

Проучват съветски разузнавателни организации, комунистически групи в Африка, италианската мафия

18.12.2021 | 09:55 Редактор: Тодор Петров
Убийството на Кенеди: Какво разкриват последните разсекретени документи на ФБР и ЦРУ

Близо 1500 документа, свързани с убийството на американския президент Джон Ф. Кенеди, бяха разсекретени 58 години след нападението. Официалното заключение посочва един единствен убиец: Лий Харви Осуалд. Но дали е действал сам? Дали е имало заговор около убийството на президента Кенеди по време на парада в Далас на 22 ноември 1963 г.?

От другата страна на Атлантика тези въпроси повдигат все още много спорове сред населението. И разсекретяването на 1500 документа надали ще сложи край на тези спорове. 

Тези разсекретени доклади, 60 години след събитието, показват преди всичко, че разследващите проучват нови следи – съветски разузнавателни организации, комунистически групи в Африка, италианската мафия – за да стане ясно дали Осуалд е имал съучастници в това убийство, в разгара на Студената война. 
1491 документа бяха публикувани в сайта на Националния архив, който вече съдържа десетки хиляди досиета, свързани с убийството на Кенеди, както и последвалото разследване, пише списание Експрес.

Хиляди документи остават засекретени 

Убийството даде храна за множество конспиративни теории, подклаждани от стотиците книги и филми, като този на Оливър Стоун “FK“ (1991). Те отхвърлят заключенията на анкетната комисия, наречена Уорън, която през 1964 г. обяви Лий Харви Осуалд, бивш морски командос, живял в Съветския съюз, за единствения замесен в убийството на Кенеди.

Осуалд беше убит на 24 ноември 1963 г. от собственика на нощно заведение - Джак Ръби . Някои смятат, че Осуалд е бил използван от Куба или СССР. Други мислят, че убийството е било по заповед на кубинската опозиция, с помощта на американските тайни служби или ФБР, или на опозиционери на Кенеди в САЩ.

През 2007 г. Доланд Тръмп разсекрети досиетата, съобразно закон на Конгреса от 1992 г., изискващ всички документи, свързани с президента Кенеди, да бъдат публикувани след 25 години. 

Белият дом е притиснат да направи публично достояние и другите документи преди 15 декември 2022 г., освен ако няма причини да ги запази в тайна. Филип Шенън, специалист по убийството на Кенеди, съобщи преди дни пред “Политико”, че някои от тези документи никога няма да бъдат публикувани от съображения за сигурност, и че това ще продължи да подхранва конспиративните теории. Близо 15 000 документа остават в тайна, по-голямата част от които са на ЦРУ и ФБР.

Превод: Деница Костова 

Снимка: БГНЕС
 
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК