"Летим" със 160 км/ч с влакове по ключови маршрути в Европа

Билетите ще бъдат на атрактивни цени, за да се стимулира пътуването с железниците

16.12.2021 | 09:10 Редактор: Елеонора Танева

Влаковете ще "летят" със 160 км/ч по ключови маршрути в Европа. Цените на билетите и разходите на доставчиците могат да бъдат намалени. Това предвижда планът на Брюксел за превръщането на железопътния транспорт в Европа в предпочитан начин за придвижване.

Ще се обсъди и възможността за освобождаване от ДДС за железопътните билети.

"Ще ускорим времето за пътуване и ще улесним изграждането на конкурентна железопътна мрежа в цяла Европа. През следващата година ще започне работата по 15 пилотни проекта за подобряване на железопътните услуги на дълги разстояния в основните влакови коридори. Билетите за влак трябва да бъдат по-лесни за намиране, резервиране и закупуване на атрактивни цени", каза заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от bloombergtv.bg.

Новото изискване за скорост се очаква да бъде въведено до 2040 г.

Според висш служител на ЕК Европейската инвестиционна банка ще предостави 8,7 милиарда евро на компаниите за закупуване на нови вагони и свързано с тях оборудване.

ЕС си постави за цел да удвои високоскоростния железопътен трафик до 2030 г. и да го утрои до 2050 г. Това е опит за намаляване на въглеродните емисии от транспорта с 90% през следващите три десетилетия. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК