Върхова точка за сепаратизма в Република Сръбска

Готви се отделяне от Босна и Херцеговина

11.12.2021 | 17:30 Редактор: Здравко Черкезов
Върхова точка за сепаратизма в Република Сръбска

Депутатите в Република Сръбска са гласували започване на работа по изтеглянето на тяхната автономна Сръбска република от въоръжените сили, съдебната система и данъчната система на Босна и Херцеговина, предава Ройтерс, цитирана от

Предложението е необвързващо и цели да проправи пътя за отделяне на Сръбската република, допълва информационната агенция.

Трите институции представляват ключови стълбове на съвместната сигурност, върховенството на закона и икономическата система в Босна и Херцеговина, която беше разделена на два автономни региона след войната от 1992-1995 г.

Гласуването в парламента на сръбския регион представлява необвързващо споразумение, което не достига до окончателно решение за напускане на институциите - ход, който би се нуждаел от подкрепата на горната камара на региона.

Сръбските опозиционни групи разкритикуваха предложенията като ранна кампания преди общите избори догодина и напуснаха сесията преди гласуването.

Ходът е силно изявление за намерение от страна на лидера на босненските сърби Милорад Додик, който отдавна се оплаква от държавни институции като съдебната власт и прокуратурата. Според него тези институции са създадени въз основа на решения на международни пратеници за мир и не са залегнали в конституцията на страната.

"Това е моментът за завоюване на свободата за Република Сръбска", коментира Додик пред парламента. "Босна е експеримент... не вярвам, че може да оцелее, защото няма вътрешен капацитет да оцелее“, допълва той.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК