Наказаха известен инфекционист, насърчавал използването на хидроксихлорохин срещу Ковид-19

Дидие Раулт е санкциониран за разпространяване на информация без никакви потвърдени данни

10.12.2021 | 10:02 Редактор: Тодор Петров
Наказаха известен инфекционист, насърчавал използването на хидроксихлорохин срещу Ковид-19

Дисциплинарната камара на Лекарската колегия във Франция отсъди, че специалистът по инфекциозни болести Дидие Раулт "не е изпълнил дълга си за колегиалност", като се е изказал по "некоректен, неучтив, дори агресивен начин" по отношение на други лекари.  

Дисциплинарната камара на Лекарската колегия на Нова Аквитания наложи дисциплинарна санкция на Дидие Раулт. 

Решението на Камарата беше известно, но не и мотивите. Дисциплинарната камара на Лекарската колегия на Нова Аквитания потвърди в своето решение, че е наложила дисциплинарна санкция на професор Дидие Раулт, за това, че е разпространявал "информация, която не се основава на потвърдени данни", окуражавайки лечението с хидроксихлорохин срещу Ковид-19. 

"Професор Раулт разпространява информация, която не се основава на потвърдени данни, чрез различни медии и най-вече чрез своя канал в Youtube, без да демонстрира нужната предпазливост, дори когато се появиха дълбоки съмнения относно правилното лечение на Ковид-19", поясни Дисциплинарната камара на Лекарската колегия, намираща се в Бордо. 

Камарата счита, че специалистът по инфекциозни болести от Марсилия е нарушил член 12 от кодекса на деонтологията, който задължава лекарите да общуват "предпазливо" с широката публика, като се основават на научни и потвърдени данни, предаде "Льо Паризиен".

Камарата обаче не приема обвиненията в "шарлатанство" и поемане на "неоправдан риск" за изписването на това лечение с недоказан ефект. "Проф. Раулт не е изложил на неоправдан риск пациентите си, предписвайки им хидроксихлорохин в препоръчаните дози", смята тя. 

Фабрис ди Визио, който е адвокат на Дидие Раулт, е "доволен" от решението и това било победа.

"Основното обвинение в това дело е, че той е убил пациентите си, което съвсем не е маловажно, а Камарата смята, че той не е изложил на неоправдан риск пациентите си", подчерта Ди Визио пред "Франс прес". 

"Това решение опазва честта на всички. Аз мога да продължа да практикувам професията си, а Лекарската колегия не се злепоставя", отвърна Дидие Раулт пред Parisien-Aujourd’hui en France, след обявяването на дисциплинарната санкция от Камарата. 

Превод от френски: Мартина Шивачева 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
babaqga
преди 2 години
Беззаконието е налице. Нямат и обратни доказателства за да е произнесена присъда!Съединенията на хлор(не всички) разграждат, разрушават ДНК/РНК. Сигнализирай за неуместен коментар