ЕМА с информация за случаите на Омикрон досега

Все още се проучва дали вариантът може да причини тежко заболяване

09.12.2021 | 18:15 Редактор: Жаклина Иванова
ЕМА с информация за случаите на Омикрон досега

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви днес, че досегашните случаи на Омикрон изглеждат "предимно леки", но предупреди, че все още проучва дали вариантът може да причини тежко заболяване.

"Случаите изглежда са предимно леки, но трябва да съберем повече доказателства, за да определим дали спектърът на тежестта на заболяването, причинено от Омикрон, е различен от този на всички варианти, които са циркулирали досега", заяви Марко Кавалери, ръководител на отдела на ЕМА за биологични здравни заплахи и ваксинационна стратегия.

Силно мутиралият вариант предизвика глобална паника, когато се появи миналия месец, създавайки опасения, че може да бъде по-заразен, да причини по-тежки заболявания или да избегне ваксините. Тази седмица Световната здравна организация заяви, че първите признаци сочат, че той наистина може да бъде по-заразен.

Но създателите на ваксината Pfizer/BioNTech заявиха, че третата доза от тяхната ваксина осигурява ефективна защита срещу варианта и че разработват специфична за Омикрон ваксина, която трябва да бъде готова до март 2022 г.

Кавалери заяви, че е твърде рано да се коментира колко добре действат ваксините срещу Омикрон, предаде БГНЕС.

"На този етап не разполагаме с достатъчно данни за въздействието на този вариант върху ефективността на одобрените ваксини, но непрекъснато сканираме хоризонта, за да съберем доказателства в това отношение", каза той.

Досега ЕМА е одобрила четири ваксини за Ковид-19: Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson и AstraZeneca. Тя е дала зелена светлина и на хапчето срещу ковид на Merck, което е обявено за пробив в лечението, тъй като може да се приема у дома.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК