Среща Байдън-Путин още следващата седмица?

Според Сергей Лавров руско-американското взаимодействие трябва да се основава на минските споразумения

02.12.2021 | 23:10 Редактор: Здравко Черкезов
Среща Байдън-Путин още следващата седмица?

Дългоочакваните преговори между президентите на Русия и на Съединените щати могат да се състоят в началото на следващата седмица. Това съобщи "Комерсант" след днешната среща в Стокхолм между руския министър на външните работи Сергей Лавров и американския държавен секретар Антъни Блинкън. 

След срещата си с Бликън Лавров даде пресконференция, на която заяви, че трябва да се използват възможностите на Съединените щати за решаването на кризата в Украйна, като се има предвид голямото влияние на Вашингтон върху властите в Киев. По думите му, руско-американското взаимодействие трябва да се основава на минските споразумения, които не трябва да бъдат тълкувани, а внимателно прочетени и изпълнени. 

Сергей Лавров е обяснил на Антъни Блинкън, че Русия не участва в конфликта, каквато е американската позиция, и че той трябва да бъде решен между Киев от една страна и Донецк и Луганск от друга, информира БНР. 

По време на преговорите със западните си колеги в рамките на срещата на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Лавров е настоял за юридически обвързващи гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток и че в близост до границите на Русия няма да бъдат разполагани нови оръжейни системи, който застрашават сигурността ѝ. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК