Голям риск от несъзнателно предизвикан конфликт, Путин и Байдън спешно трябва да се срещнат

"Щатите продължават със своята ескалация на своите антируски мерки", каза проф. Захари Захариев

29.11.2021 | 21:54 Редактор: Искра Ангелова

Датата на срещата между президента Владимир Путин с американския му колега Джо Байдън все още не е определена, но Кремъл се надява, че тя ще се състои тази година. 

"Това, което се прокрадва като информация, е, че обстоятелствата налагат тя да се състои тази година. Няма време за губене, защото ситуацията става все по-напрегната. Това се потвърждава от информацията, която идва не само от страна на военни експерти, свързана с конфликтните точки на територията на Черно море и руско-украинското граница. И рисковете от един несъзнателно предизвикан конфликт стават все по-големи", каза международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него за това допринася и цялостната позиция на Киев.

"Зеленски обяви, че е предотвратен опит за преврат в Киев и че той е бил подготвян както от вътрешни агенти на Москва в самата Украйна, включително и на хора, които са по високите етажи на публичната власт, така и от спецслужбите на руската федерация. В същото време виждаме и нарастващото напрежение чрез използването на всевъзможни военни средства пряко по граждански обекти", допълни проф. Захариев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че ръководителят на военното разузнаване на Украйна обяви, че Русия готви настъпление през февруари.

"Това не е толкова възможно, но нагнетява допълнително напрежението и има за цел от украинска страна да провокира една по-активна позиция най-вече на САЩ. Опасявам се и какъв ще бъде резултатът от започващата в Литва среща на министрите на външните работи от НАТО. Щатите са представени от своя държавен секретар и там трябва да се вземат конкретни решения, които трябва да укрепят сигурността на Украйна", подчерта проф. Захариев.

По думите му е нормално Русия да има свои военни поделения на границата.

"На практика тази граница вече не е между Русия и Украйна, а се превръща все повече и повече на граница между НАТО и Русия. Тя подготвя конкретен пакет от конкретни предложения за избягване на евентуален военен конфликт. Този пакет е предоставен както на Америка, така и на главната квартира на НАТО. Щатите си продължават със своята ескалация на своите антируски мерки - допълнителния списък с имена на руски дипломати, които трябва да бъдат изгонени. Подготвяният много сериозен удар по средствата за масова информация на Русия, които работят навън", добави проф. Захари Захариев.

Попитан доколко е важно външната ни политика да бъде адекватна, той отговори: Безкрайно съм изненадан колко внимание се отделя на вътрешната политика във всичките ѝ аспекти, но почти дума не се обелва за външнополитическите проблеми около България, като изключим темата за РСМ.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК