Наследникът на Курц не иска да е лидер: Не се стремя към партийна кариера

Австрийският канцлер Александър Шаленберг възнамерява "да предостави поста си на разположение"

02.12.2021 | 22:33 Редактор: Здравко Черкезов
Наследникът на Курц не иска да е лидер: Не се стремя към партийна кариера

След като днес по обяд бившият австрийски канцлер Себастиан Курц, ръководител на Австрийската народна партия (АНП) и на парламентарната ѝ група неочаквано за всички обяви, че се оттегля от политиката, в следобедните часове говорител на федералния канцлер Александър Шаленберг, който само преди седмици прие поста от Курц, заяви за пресата намерението на Шаленберг "да предостави поста си на разположение". 

Дипломатът от кариерата Шаленберг избра тази формулировка, за да заяви, че не се стреми към партийна кариера.

"Не е мое намерение, никога не е била моя цел да поема поста на ръководител на Австрийската народна партия. Защото съм твърдо убеден, че двата поста - на федерален канцлер и на ръководител на партията, спечелила най-много гласове - бързо трябва да бъдат обединени в едни ръце", заявява канцлерът в съобщение за пресата, предаде БТА.

По-нататък Шаленберг добавя, че е приел поста на федерален канцлер "в много предизвикателна фаза на федералното правителство и на Австрийската народна партия".

Не закъсняха и първите реакции. Както съобщава "Курир", АНП опитва нов старт. Със сливането на двата поста трябва да бъде създаден отново център на властта. За фаворит се смята министърът на вътрешните работи Карл Нехамер. Споменава се също и името Михаел Щругъл, шеф на голямата австрийска електрическа компания "Фербунд", или това на министърката за връзки с ЕС Каролине Едщадлер, която би била първата жена-партийна лидерка. Но засега наблюдателите дават най-големи шансове на Карл Нехамер.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК