Португалия въвежда нови ограничения за влизане в страната

Гражданите трябва да предоставят отрицателен тест за Ковид-19

30.11.2021 | 19:09 Редактор: Теодора Патронова
Португалия въвежда нови ограничения за влизане в страната

Във връзка с влошената епидемична ситуация с разпространението на Ковид-19 Португалия въвежда нови ограничителни мерки, които влизат в сила от 1 декември 2021 г. и ще важат до 9 януари 2022 г., съобщи МВнР.

По информация на посолството ни в Лисабон при влизане в Португалия гражданите трябва да представят отрицателен резултат от тест за Ковид-19 независимо от това дали притежават сертификат за ваксинация. Тестът трябва да е PCR, извършен през последните 72 часа, или антиген тест, направен до 48 часа преди пътуването.

Подробна информация за видовете тестове за скрининг на инфекция с SARS-CoV-2 може да бъде намерена на следния линк.

Влизащите в Португалия граждани могат да представят и Европейски цифров сертификат за Ковид-19, но само за:

- TAAN - Тест за усилване на нуклеинова киселина (RT-PCR, NEAR, TMA, LAMP, HDA, CRISPR, SDA и др.) с отрицателен резултат, извършен през последните 72 часа преди качването в първата точка на пътуването;

- Бърз тест за антиген (TRAg) с отрицателен резултат, фигуриращ в списъка на Европейската комисия, извършен през последните 48 часа преди качването в първата точка на пътуването;

- Сертификат за преболедуване на Ковид-19, доказано с положителен тест TAAN, извършен преди не по-малко от 11 и не повече от 180 дни.

Остава задължението за всички пътници, пристигащи по въздух на континенталната територия на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или транзит, да попълнят формуляр, който е наличен на следния линк.

Горните изисквания не се прилагат за деца до 12-годишна възраст.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК