Съд в САЩ спря задължителната ваксинация на медици

Решението за имунизацията не било одобрено от Конгреса на САЩ, което го прави незаконно

30.11.2021 | 07:59 Редактор: Елеонора Танева
Съд в САЩ спря задължителната ваксинация на медици

Окръжният съд в Мисури реши да спре заповедта за задължителна ваксинация на всички здравни работници в общо десет щата. Решението е публикувано в електронната база данни на съда.

Според документа, ответникът, представляван от правителството на САЩ, трябва "незабавно да преустанови" прилагането на заповедта за задължителна ваксинация за здравни работници и други участници в програми за здравно осигуряване. Решението важи за Medicare и Medicaid в Аляска, Арканзас, Айова, Канзас, Мисури, Небраска, Ню Хемпшир, Северна Дакота и Уайоминг.

Окръжният съд на Мисури се съгласи с ищците, че решението е прието от федералното правителство, но не е одобрено от Конгреса на САЩ, информира БГНЕС.

В началото на ноември Белият дом нареди на около 84 милиона служители на частни компании да бъдат ваксинирани срещу новия коронавирус или редовно тествани до 4 януари 2022 г. През този период се изисква и здравните работници да бъдат ваксинирани. Според оценките на властите, заповедта засяга около 17 милиона души.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК