По-опасни ли са новите варианти на коронавируса?

Мутациите се появяват по-често в РНК вирусите

29.11.2021 | 17:37 Редактор: Жаклина Иванова
По-опасни ли са новите варианти на коронавируса?

Вариантът Делта продължава да се разпространява по цялата планета. Вариантът Мю, който се появи за първи път през януари в Колумбия, e класифициран от СЗО като вариант, който трябва да се проследи.

Какъв е произходът на вариантите? Защо някои са по-опасни? Какво влияние имат в борбата срещу Ковид-19 и ваксинацията?

Обяснения дава вирусологът и ръководител на отдела за еволюционна геномика на РНК вирусите в Института Пастьор Етиен Симон-Лориер.

Вирусите непрекъснато мутират. SARS-CoV-2 е РНК вирус - вирус, чийто геном е изграден от рибонуклеинова киселина - който се възпроизвежда чрез копиране на цели бази на генома си.

Той е част от семейството на РНК вируси с най-дългите известни досега геноми, наброяващи около 30 000 бази. Този размер прави заданието за копиране по-податливо на "грешки" или с други думи, мутации.

Следователно мутация възниква, когато копието не е идентично с оригинала. Копието се прави много бързо и от време на време вирусите правят печатна грешка и заменят буква в поредицата от букви, които съставляват техния геном.

Мутациите се появяват по-често в РНК вирусите, отколкото в ДНК вирусите или дори в бактериите, обяснява Етиен Симон-Лориер от Институт Пастьор.

"Все пак SARS-CoV-2 е оборудван със "система за корекция", която му позволява да коригира някои от грешките при копирането. Някои грешки не се коригират и тогава се ражда мутация. Тези вирусни мутации са напълно случайни", подчертава Етиен Симон-Лориер.

В повечето случаи мутацията е или отрицателна, което прави вируса по-малко или нефункционален, или "тиха" - без последствия за свойствата на вируса.

Много варианти са се развили от началото на пандемията, но са изчезнали почти веднага, обяснява изследователят.

Освен това учените отбелязват, че въпреки високия брой на базите, геномът на SARS-CoV-2 мутира по-бавно от другите вируси.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК