Премиерът на Швеция подаде оставка едва 12 ч. след назначаването на поста

Причината е, че формираната управляваща коалиция се разпадна

24.11.2021 | 22:12 Редактор: Жаклина Иванова
Премиерът на Швеция подаде оставка едва 12 ч. след назначаването на поста

Лидерът на социалдемократите Магдалена Андершон подаде оставка като министър-председател по-малко от 12 часа, след като беше назначена, тъй като формираната управляваща коалиция се разпадна, потапяйки страната в политическа несигурност, съобщава Ройтерс.

Андершон заяви, че решението на Зелената партия, която беше младшия партньор в управляващата коалиция, да се оттегли, я е принудило да подаде оставка, но добави, че е казала на председателя на шведския парламент (Риксдаген), че се надява отново да бъде назначена за министър-председател като ръководител на еднопартийно социалдемократическо правителство.

Зелената партия обяви, че ще напусне правителството, след като законопроектът за бюджета на коалицията беше отхвърлен от парламента на Швеция.

Андершон беше назначена за първата жена министър-председател на Швеция по-рано през деня, но мандатът ѝ се оказа най-краткият спрямо всички нейни предшественици.

Тя пое поста министър-председател от Стефан Льовен като ръководител на малцинствена коалиция, подкрепена от левицата и центристите, но този съюз се разпадна, тъй като Центристката партия отказа да подкрепи правителствения законопроект за финансите, предаде БНР.

Парламентът в сряда прие държавните разходни планове, изготвени от три опозиционни десни партии, което накара Зелената партия да се оттегли от коалицията и не остави на Андершон друга възможност, освен да подаде оставката си.

Сега председателят на парламента Андреас Норлен ще реши следващата стъпка в процеса на формиране на ново правителство.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК