Израел вече ваксинира и деца с надеждата да овладее коронавируса

Политици казват, че целта преди всичко е да защитят тяхното здраве

23.11.2021 | 12:11 Редактор: Теодора Патронова
Израел вече ваксинира и деца с надеждата да овладее коронавируса

Израел започна днес имунизация с ваксината срещу Ковид-19 на Pfizer/BioNTech на деца между 5 и 11 години с надеждата да овладее започналия наскоро нов ръст на случаите на зараза.

Четвъртата вълна на пандемията, която връхлетя Израел през юни, започна да спада през септември. През изминалите две седмици обаче коефициентът на репродукция на вируса, който остана под 1,0 в продължение на два месеца, започна да нараства и сега премина символичния праг.

Дневният брой на новите случаи също постепенно нарасна през изминалите няколко дни, като половината от регистрираните нови случаи сега са на деца, които са до 11-годишна възраст.

Близо 9,4-милионното население на Израел е относително младо, с около 1,2 милиона деца на възраст между 5 и 11 години. До ноември на тази възрастова група се падаха повече от една трета от новите случаи на коронавируса, според данни на здравното министерство, предаде БТА.

Учени и служители се съмняват, че страната може да постигне "стаден имунитет", освен ако не ваксинира децата. Но политици казват също, че ваксинацията на по-малки деца цели преди всичко да защити тяхното здраве, а не просто да спре предаването на вируса.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК