Агресивни мигранти атакуват територията на Полша, правят по над 200 опита на ден

Над 55% от поляците са притеснени кризата по границата да не ескалира във въоръжен конфликт

21.11.2021 | 19:07 Редактор: Жаклина Иванова
Агресивни мигранти атакуват територията на Полша, правят по над 200 опита на ден

Полша обвини Беларус в продължаващо транспортиране на мигранти до границата, въпреки разчистването на бежанските лагери.

Според граничната охрана вчера в района са били докарани около 100 души. Охраната определя хората като много агресивни и посочва, че те са опитали да влязат на полска територия със сила. Само през вчерашния ден е имало 208 опита да прекосяване на браздата, се казва още в съобщението на властите в Twitter.

В същото време пред литовски новинарски портал мигранти от Ирак заявяват, че са били докарани до границата с Беларус с военни камиони и беларуските представители са игнорирали желанието им да се завърнат в родината си.

Полският премиер Матеуш Моравецки днес е на посещение в Естония, за да обсъди ситуацията със своя колега Кая Калас. Според него Полша е изправена пред хибридна война, в която мигрантите и дезинформацията се използват като оръжие.

Моравецки определи ставащото като "най-големия опит за дестабилизация на Европа от Студената война насам".

Проучване на вестник "Жечпосполита" показва, че над 55% от поляците са притеснени от това кризата по границата да не ескалира във въоръжен конфликт.

Днес във Вилнюс полският премиер предупреди, че това може да се окаже само прелюдия към по-сериозна криза, и че в следващата ѝ фаза може да бъде използвана хуманитарната криза в Афганистан, предаде БНР.

Моравецки и литовският му колега Ингрида Шимоните призоваха Европейската комисия и Германия да не преговарят с беларуския режим зад гърба им. Стотици протестираха вчера във Варшава и близост до границата с искане за помощ за мигрантите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК