Атентатор-самоубиец погуби известен журналист в Могадишу

Сомалиецът бил критик на джихадистката групировка "Ал-Шабаб"

20.11.2021 | 23:00 Редактор: Здравко Черкезов
Атентатор-самоубиец погуби известен журналист в Могадишу

Известен сомалийски журналист, критик на джихадистката групировка "Ал-Шабаб", бе убит от атентатор-самоубиец, когато напускал ресторант в столицата Могадишу в събота, съобщи АФП.

"Ал-Шабаб" е поела отговорността за взрива, в резултат на който е убит директора на Радио Могадишу Абдиазиз Мохамуд Гюлед. При атентата бяха ранени други двама души, директорът на сомалийската национална телевизия и шофьор", съобщават официалните власти.

"Нека Бог благослови моя брат Абдиазиз Мохамуд Гюлед, той бе смел човек, който нацията загуби", каза в изявление заместник-министърът на информацията на Сомалия Абдирахман Юсуф Омар, цитиран от БГНЕС.

Правителственият служител Исмаел Мухтар Омар, също колега на загиналия, каза пред АФП, че полицията е потвърдила, че взривът е бил причинен от атентатор-самоубиец.

"Той излезе от ресторанта след като вечеряха и влезе в колата си с колега, а атентаторът- самоубиец се втурна към прозореца на колата и се самовзриви", каза друг негов колега Али Мохамед.

Гюлед бе добре известен със своите интервюта със заподозрени от "Ал-Шабааб", задържани от сомалийските сили за сигурност, а неговите предавания привлякоха широка публика както вътре, така и извън страната.

Снимка: БГНЕС (архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК