Почти 50% от американците не са сигурни, че Байдън е психически годен за президент?

Само 40% от анкетираните избиратели са се съгласили с твърдението, че той е "в добро здраве"

17.11.2021 | 20:46 Редактор: Жаклина Иванова
Почти 50% от американците не са сигурни, че Байдън е психически годен за президент?

Гласоподавателите в САЩ имат все по-големи съмнения относно здравето и психическата годност на президента Джо Байдън, най-възрастният човек, който някога е полагал клетва в Белия дом, разкри анкета на Politico/Morning Consult, публикувана в сряда.

Според това проучване около 48% от гражданите на САЩ не са сигурни, че американският президент Джо Байдън е психически годен за ролята, която изпълнява, докато 46% считат, че е психически здрав.

В подобно проучване, проведено през октомври 20202 г. обаче, психическата годност на Байдън беше оценена като задоволителна "с разлика от 21 пункта" спрямо анкетирани, които още тогава го считаха за психически непригоден, обяснява електронното издание.

Според последната анкета половината от участниците са изразили притеснения относно общото здраве на Байдън, като само 40% от анкетираните избиратели са се съгласили с твърдението, че Байдън е "в добро здраве".

Тази разлика от 10 процентни пункта - извън границите на статистическата грешка - представлява огромна промяна от разликата от 29 пункта при аналогично проучване от октомври 2020 г., когато мнозинството американци вярваха, че Джо Байдън е в добро здраве.

Новата анкета идва на фона на упорито задавания въпрос дали Джо Байдън, който тази събота навършва 79 години, ще се кандидатира за преизбиране след три години и с оглед на все по-голямата загриженост сред демократите относно геронтокрацията в тяхната партия, посочва Politico.

Новото проучване на Politico/Morning Consult също така отчита, че 44% от анкетираните американци дават на Байдън положителен рейтинг на одобрение за работа, която върши като президент, но цели 53% не одобряват. Рейтингът на одобрението на Байдън е по същество непроменен през последните две седмици - той беше 46% през миналата седмица и 45% седмица по-рано, след приемането на законопроекта за инфраструктурата от Конгреса по-рано през ноември, информира БНР.

Анкетата на Politico/Morning Consult беше проведена на 13-15 ноември, като бяха анкетирани 1998 регистрирани избиратели. Допустимата грешка е плюс или минус 2 процентни пункта.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК