Вотът зад граница - истинско предизвикателство, проблем ще се окаже балотажът

От Външното ни министерство успокояват, че процедурата с протоколите е облекчена

11.11.2021 | 17:43 Редактор: Искра Ангелова
Вотът зад граница - истинско предизвикателство, проблем ще се окаже балотажът

Организацията на вота 2 1 в чужбина почти приключва, съобщиха от Министерството на външните работи. Въпреки това - предизвикателства не липсват, а проблем може да се окаже провеждането на евентуален балотаж. В колко секции и къде ще могат да упражнят вота сънародниците ни зад граница?

Добромир Трифонов се занимава с изборна организация от 25 години, а в последните осем от тях участва в изборния процес във Великобритания. В неделя ще отговаря за една от секциите в Уимбълдън. Признава, че дни преди вота отново има неясности.

"Основният проблем, както винаги, е комуникацията и работата на МВнР, и посолството. Те отново не поддържат добра комуникация с членовете на СИК", каза той.

Добромир очаква сценарият от 11 юли да се повтори - тогава десетки доброволци не можаха да затворят секциите в края на изборния ден и се наложи да носят чувалите с бюлетините и машините по домовете си. Забавяне ще има и заради изборите 2 в 1.

"Този път ще имаме преглеждане не на 750 протокола, а на 1500. На миналите избори първо изпращаме сканираните протоколи, получаваме информационен мейл, че са получени, а после получаваме втори, че са получени и приети, и можем да разпускаме СИК", допълни Добромир Трифонов.

От Външното ни министерство успокояват, че процедурата с протоколите е облекчена.

"Секционните избирателни комисии ще сканират, ще изпратят своите документи и ще получат автоматичен отговор, че те са получени и с това ще приключи", коментира извънредният и пълномощен посланик на България в Армения Калин Анастасов.

Добромир алармира и за проблем с комуникацията между различните представители, ангажирани в изборите, нещо, което за забелязали и от Министерството на външните работи.

"Този път представителите на държавата са командировани от София и от посолството на Р България в трите комисии, и ние нямаме никаква връзка с тях. Те не се свързват отново с нас и ние стоим в безизходица", подчерта доброволецът.

"Един от големите проблеми са назначенията на партиите, примерно, в момента още нямаме контактите на много хора, може би няколкостотин човека. Наложи се да сменим над 40 души, които командироваме оттук, дадоха положителни PCR тестове. Ако до сутринта на вторник след изборите не е ясно дали ще има балотаж, то организацията за втория тур на президентския вот в чужбина - може да се окаже невъзможно", подчерта постоянният секретар на МВнР Иван Кондов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК