"Медиана": Радев се е запътил към втори мандат още на първия тур

ГЕРБ води с 8% пред "Продължаваме промяната", показва социологическото проучване

10.11.2021 | 17:23 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев е много близо до спечелването на изборите на първия тур. Това, което може да прати президентските избори на балотаж, е преди всичко избирателната активност. Засега се очертава около 3,2-3,3 милиона избиратели да отидат да гласуват, но все още близо 30%. Това показва проучване на Агенция "Медиана", направено в периода от 4 до 8 ноември чрез анкета с 957 пълнолетни българи.

При евентуален балотаж съперник на настоящия президент ще е Анастас Герджиков. Трети е Мустафа Карадайъ, а четвърти е Лозан Панов, посочват социолозите.

Изводът от анкетата е, че дори и с преливания на гласове към Анастас Герджиков на втория тур, фаворит на тези избори е Румен Радев.

За парламентарните избори симпатизантите на ГЕРБ са силно мобилизирани и консолидирани. Партията е първа с преднина от 8% пред следващата политическа сила. За партията на Бойко Борисов биха гласували 25,4% от избирателите, за "Продължаваме промяната" - 17,3%.

БСП засега са трети в остра конкуренция с партията на Кирил Петков и Асен Василев за второто място. "Има такъв народ", ДПС и "Демократична България" воюват за четвъртото място и са с близки проценти. Шанс за влизане в парламента има и "Изправи се БГ. Ние идваме!"  с 4,2% подкрепа.

Според социолозите формирането на правителство ще бъде трудно. Данните засега показват, че за целта ще е нужно формирането на поне четирипартийна коалиция, като всяка от партиите в нея ще бъде в състояние да торпилира създаването на управляващо мнозинство и стабилно правителство.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК