Изследователите посочиха кои гени обясняват тежките случаи на Ковид-19 при млади хора

При тези с най-тежка симптоматика се наблюдава сериозно възпаление и повишена коагулация

10.11.2021 | 11:09 Редактор: Жаклина Иванова
Изследователите посочиха кои гени обясняват тежките случаи на Ковид-19 при млади хора

Интернационален екип от изследователи успя да изолира пет вида гени, които са по-активни при млади пациенти с тежки случаи на Ковид-19.

Учените публикуват своите генетични анализи в сп. Science Translational Medicine. Те наблюдават млади хора, при които проявената симптоматика на Ковид-19 е тежка, без да имат рискови фактори за заболяването.

При много млади хора без налични странични заболявания се проявява сериозна клинична картина в резултат на коронавирусната инфекция. До момента причината за това не беше изяснена.

В проведеното изследване учените наблюдават гени, които биха могли да бъдат отговорни за това. Те откриват такива, които намаляват способността на организма да се бори с болестта, когато тя се активира.

Проведеното изследване включва плазмени проби на 72 млади хоспитализирани пациенти с положителен резултат за Ковид-19, 47 от тях са в много тежко състояние.

В началото при хората с най-тежка симптоматика се наблюдава сериозно възпаление и повишена коагулация. Нито един от тези пациенти няма придружаващи заболявания, които биха могли да обяснят влошаването на състоянието им.

Екипът от изследователи включва проби и от 22 млади хора, при които не се наблюдава тежка симптоматика в резултат на заболяването. Те сравняват техните резултати с тези на хоспитализираните пациенти.

Благодарение на получените проби, учените успяват да секвенират целия геном на изследваните пациенти, като по този начин получават информация за техните цитокини и фенотипа на имунната им система.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК