Откриха 3 тела в Хималаите, вероятно са на изчезнали френски алпинисти

Затрупала ги е лавина на път към лагера

08.11.2021 | 10:19 Редактор: Тодор Петров
Откриха 3 тела в Хималаите, вероятно са на изчезнали френски алпинисти

Открити бяха три тела в отдалечен край на Хималаите в Непал, близо до мястото, където миналия месец изчезнаха трима френски алпинисти.

Групата се опитваше да изкачи Мингбо Айгер, 6000-метров връх близо до Еверест, и за последен път бяха чути по сателитен телефон от лагера си на 26 октомври.

Лошото време възпрепятства усилията за намиране на мъжете, а член на екипа, който се опитва да ги открие миналата седмица, заяви, че те може да са били погребани под сняг с височината на пететажна сграда.

Полицейският инспектор Риши Радж Дхакал заяви пред АФП, че в района на издирване са открити три тела от местни планински водачи, но е твърде рано да се потвърди самоличността им.

"Изпратен е хеликоптер заедно със спасителен екип от професионални планински водачи, за да донесат тези тела", добави той, цитиран от БГНЕС.

Тримата млади алпинисти - Томас Арфи, Луи Пашуд и Габриел Милош - са били част от осемчленна експедиция. Те са се разделили на две групи, за да изкачат различни върхове. Изглежда, че мъжете са изоставили опита си за изкачване на върха и са се върнали обратно, когато лавината ги е затрупала.

Алпинистите започнаха да се завръщат в Непал, след като пандемията от коронавирус наложи пълно спиране на алпинизма миналата година и опустоши зависимата от туризма икономика.

Хималайската държава с население от 30 милиона души отново отвори врати за туристи през септември, след като отмени изискванията за карантина за ваксинирани чужденци.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Там казват, че е пълно с тела на починали, които си седят там с години и всички ги подминават, и са като пътни знаци - знаеш кое тяло къде е. Сигнализирай за неуместен коментар