САЩ отвориха границите си за ваксинирани пътници от над 30 държави

Ограниченията са се отразили най-тежко в Европа, Мексико и Канада

08.11.2021 | 08:09 Редактор: Тодор Петров

Съединените щати ще отворят днес за ваксинирани срещу Ковид-19 пътници своите сухопътни и въздушни граници, които бяха затворени в продължение на 20 месеца заради пандемията.

Тези ограничения са се отразили най-тежко в Европа, както и в двете страни, с които САЩ граничат - Мексико и Канада. Последиците: разделени семейства, нарушени бизнес връзки, неосъществени професионални амбиции.

Забраната за влизане в Съединените щати бе наложена в началото на миналата година, когато коронавирусът започваше да се разпространява по целия свят, от тогавашния президент Доналд Тръмп. Впоследствие тя бе потвърдена от неговия наследник на поста Джо Байдън.

Забраната отпада днес за повече от 30 държави. На пътниците се препоръчва да проверяват условията за пътуване преди всеки полет, както и необходимите документи при пристигане до тяхната крайна дестинация.

Съединените щати обаче ще допускат на своя територия само хора, които отговарят на определени условия.

Пътниците, които пристигат по въздух, трябва да са ваксинирани срещу Ковид-19 и да представят отрицателен тест за коронавирус, направен не повече от три дни преди заминаването. Освен това авиокомпаниите ще въведат система за проследяване на контактите.

При пътниците, които пристигат с наземен транспорт, на първо време ще е задължително да бъдат ваксинирани само тези, които пътуват по причини, които не са от първостепенно значение - например за да се видят с роднини или с цел туризъм. Изискването няма да важи за онези, които пътуват по важни причини, например шофьорите на камиони.

От януари обаче всички хора, които влизат в САЩ, ще трябва да са ваксинирани.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК