Байдън: $1,2 трлн. за инфраструктурата на САЩ е монументална крачка

110 милиарда долара отиват за строителство на мостове и пътища

06.11.2021 | 21:45 Редактор: Тодор Петров
Байдън: $1,2 трлн. за инфраструктурата на САЩ е монументална крачка

Американският президент Джо Байдън определи като монументална крачка одобрения от Камарата на представителите на Конгреса план за развитие на инфраструктурата на страната на стойност 1,2 трлн. долара.

"Няма да е преувеличено да кажем, че направихме монументална крачка напред като нация. Научихме, че икономиката ни е създала 5,6 милиона работни места, откакто поех президентския пост на 20 януари, безработицата е 4,6%, две години по-рано от момента, в който икономистите прогнозираха, че това ще се случи", заяви Байдън.

Инициативата, съгласувана между Белия дом и група сенатори републиканци и демократи, предвижда федерални средства за развитие на инфраструктурата за срок от 5 години.

Предвидено е отделяне на 110 милиарда долара за строителство на мостове и пътища, както и 11 милиарда за програми по транспортна безопасност.

Други 39 милиарда са планирани за модернизация на обществения транспорт, 42 милиарда - за развитие на инфраструктурата на пристанищата и летищата.

55 милиарда долара ще отидат за системата за питейна вода, 65 милиарда - за високоскоростен интернет. 73 милиарда ще бъдат инвестирани в транспортиране на чиста енергия, съобщи БНР.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК