Близкият изток съживява дипломатически връзки с Асад

Хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан убеди арабските лидери, че сами да определят курса си

07.11.2021 | 15:35 Редактор: Теодора Патронова
Близкият изток съживява дипломатически връзки с Асад

Макар Башар ал Асад все още да е отбягван от Запада, който го обвинява за десетилетие на брутална война в Сирия, но в Близкия изток е в ход промяна, като арабските съюзници на Съединените щати съживяват икономическите и дипломатически връзки с режима в Сирия.

Удължаването на двудесетилетното президентство на Асад на изборите през май не облекчи особено статуса му на парий сред западните държави, но арабските лидери изглежда се примиряват с факта, че той запазва здрав контрол над страната си, според регионални анализатори, дипломати и бивши държавни служители. 

Хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан затвърди убеждението на арабските лидери, че те трябва сами да определят курса си. Очаквайки, че Вашингтон, зает сега с предизвикателството, което представлява за него Китай, все по-малко ще иска да се ангажира с Близкия изток, арабските лидери се ръководят от собствените си приоритети и най-вече как как да съживят икономиките, пострадали от Ковид-19.

Някои арабски столици като Кайро, Аман и Абу Даби имат и своите политически съображения. Сред тях са връзките им с най-мощния поддръжник на Асад - Русия, която оказва натиск за реинтеграция на Сирия, както и как да противодействат на спечеленото от Иран и Турция влияние в Сирия. 

Турция и подкрепата ѝ за сунитските ислямисти в региона - включително в голяма част на Северна Сирия, която остава извън контрола на Асад - особено притеснява арабските лидери, които имат общи интереси с Дамаск за противодействие на ислямистките групировки. Признаците за помирение между арабските страни и Дамаск стават все повече - този месец йорданският крал Абдула за пръв път от десетилетие разговаря с Асад, но политиката на САЩ ще остане усложняващ ситуацията фактор.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК