Д. Туск: Общите усилия на страните от ЕС могат да намалят зависимостта от Русия

Според полския премиер може да се създаде обща стратегия в областта на енергетиката

30.03.2014 | 16:24 Редактор: Елена Кирилова
Д. Туск: Общите усилия на страните от ЕС могат да намалят зависимостта от Русия

Усилията на всички страни в Европейския съюз (ЕС) могат да допринесат много за намаляването на зависимостта от руския газ в блока, заяви полският премиер Доналд Туск. Според него кризата в отношенията между ЕС и Русия трябва да подтикне европейските държави да създадат обща стратегия в областта на енергетиката.

Той смята, че въглищата, шистовият газ, диверсификацията на доставките и солидарността могат да положат основите на бъдещ европейски енергиен съюз.

Междувременно днес приключва срокът за подаване на документи за регистриране на кандидати за президентските избори в Украйна. Вчера стана ясно, че лидерът на партия УДАР Виталий Кличко няма да се кандидатира за президент. Вместо това той се е прицелил към поста кмет на Киев.

От своя страна украинската армия започва да се превъоръжава. Държавна компания се е заела с нелеката задача изцяло да обезпечи нуждите на въоръжените сили, националната гвардия и други военни единици. Около 2000 украински военни обаче все още не могат да напуснат Крим заради липсата на пари. Част от тях дори са останали без дом и живеят в едно от поделенията.

На фона на всичко това днес в Киев на площад “Независимост” се събраха няколко хиляди души. Те почетоха паметта на десетките загинали по време на сблъсъците миналия месец. В Харков пък се проведе проруска демонстрация. Гражданите заявиха, че желаят да бъде сформиран единен фронт срещу сегашните украински власти.

От утре банковата система на на Крим се връща към нормалния си режим след като работата на редица украински банки на полуострова беше прекратена по инициатива на финансовите учреждения.

Повече по темата вижте във видеото!