Втори тур на местните избори във Франция

Миналата седмица социалистите успяха да съберат едва 38% от гласовете

30.03.2014 | 13:50 Редактор: Елена Кирилова
Втори тур на местните избори във Франция

Днес се провежда вторият тур на местните избори във Франция. Миналата седмица социалистите на Франсоа Оланд спечелиха едва 38% от гласовете при рекордно ниска за страната изборна активност от 65%.

На първия тур социалистите бяха изместени от опозиционната партия Съюз за народно движение на бившия президент на страната Никола Саркози, която получи 47 на сто от гласовете. Управляващите понесоха тежки загуби, тъй като французите използваха вота, за да накажат президента Франсоа Оланд за слабите резултати от икономическата му политика.

Въпреки че от неудачите на социалистите най-много се възползва Съюз за народно движение, наблюдателите отбелязват и историческия успех на крайнодесния Национален фронт. Последният се оказа с най-висок резултат в повече от 20 общини. Очаква се на втория тур фронтът, начело с Марин льо Пен, който досега нямаше нито един кмет, да победи поне в няколко населени места.

От своя страна премиерът Жан-Марк Еро призова привържениците на социалистическата партия по места да подкрепят на втория тур този кандидат, който смятат, че има шанс да победи кандидата на Националния фронт. 

Междувременно Париж се готви да избере за първи път жена за кмет. За мястото се надпреварват социалистката Ан Идалго и кандидатката от позицията Натали Касюско-Моризе. Последната е бивш министър в правителството на Никола Саркози и води пред съперницата си с около 2%, което е лоша изненада за социалистите. В предизборните прогнози Идалго бе сочена за фаворит.

Избирането за първи път на жена за кмет на Париж ще помогне да се промени “мъжкият” характер на френската политика.

Повече по темата вижте във видеото!